Wednesday, March 18, 2009

Kevade raamatuid: märtsis-aprillis ilmumas



Nüüd siis pisut infot mõnedest järgmise kuu jooksul ilmuvatest raamatutest. Kriminullide sõpradele on kaks head uudist. Märtsi lõpupäevil ilmub kauaoodatud järgmine eestikeelne Boriss Akunini raamat "Klassiväline lektüür", romaani tegevus areneb Katariina II valitsusajal ja tänapäeval, asja uurib Nicholas Fandorin.
Teiseks on krimkadest jätkumas M.C. Beatoni šoti mõrvasari, kus juhtumeid lahendab sümpaatne politseinik Hamish MacBeth. Uus raamat kannab nime "Uustulnuka surm", kus vihatud ohver leitakse ablaste koorikloomade basseinist.
Eesti autoritelt on samuti ilmumas mitu uut teost. Noortesarjas ilmub järgmisena Kerli Altmarti "Makaagid ja majad", mis on natuke rohkem "poistekas" kui enamik noorteromaane, see räägib bänditegemisest. Lasteraamatutest on "Minu esimese raamatu" sarjas tulemas Ilmar Tomuski raamat "Vend Johannes".
Ajaloo- ja aimeraamatutest on samuti ilmumas mitu huvitavat asja. Valdo Prausti koostatud maakondade mõisate sarjas ilmub järgmisena "Pärnumaa mõisad", kus tutvustatakse ca 50 mõisat. Elulugudest on ilmumas August Kubizeki raamat "Adolf Hitler, minu noorpõlvesõber." See ei ole tavapärane Hitleri elulugu, mida on avaldatud tosinakaupa, vaid peamine allikas Hitleri lapse- ja noorpõlve kohta, mida tsiteerivad kõik hilisemad vuntsikandja elulood. Nagu pealkirigi ütleb, tundis hr Kubizek AH-d lapsepõlves. Märtsi lõpupäevil on ilmumas veel kaks ajalooraamatut, üsna erinevat laadi.
Suetoniuse "Keisrite elulood", nagu ka korra varem mainitud, on ladina keelest tõlgitud aastatepikkune suurprojekt, millest tuleb juttu hiljem põhjalikumalt. Felix R. Paturi "Muinasaja suured mõistatused" räägib 36 seni lahendamata või vähe tuntud ajaloomõistatusest uute avastuste valguses. Autor üritab üsna kriitiliselt läbi vaadata ka kõik sensatsioonilised käsitlused a´la Bosnias leitud püramiidid jms, mis on osutunud labaseks pettuseks.
Aprillis ilmub nn "good life abroad" ehk "hea elu väljamaal"-tüüpi raamat "Viinamarjaistandus Toskaanas". Selle autor Ferenc Mate räägib järjekordse loo, kuidas keegi jättis linnaelu sinnapaika ja läks lõunamaale elama. Ferenc Mate nimelt ostis viinamarjakasvanduse Montalcino linna lähedal, mis on üks kõige mainekamaid itaalia viinamarjapiirkondi, sest seal valmistatakse üht kõige mainekamat itaalia veini Brunello di Montalcinot. Mate räägib itaalia elustiilist, toidust ja veinist ning veinitootmise õppimisest, mis alguses oli väga takune. Tänapäeval on veiniajakirjad hinnanud Mate veini ca 95 punktiga sajast võimalikust, mis on suurepärane hinne. Mõnus raamat kõigile, kes armastavad toidu, söögi, reisimise jms teemadega kirjandust.
Järjekordne dalai-laama raamat "Juhi tee" keskendub juhtimisküsimustele ja juhi rollile. Populaarses kognitiiv-käitumisteraapia sarjas on ilmumas järgmisena William Davise "Võit viha ja ärrituvuse üle" ning väsimusest vabanemisest räägib raamat Jesse Hanley "Väsinud olemast väsinud".
Lisaks sellele on ilmumas veel nii mõnedki muud huvitavad projektid, millest hiljem põhjalikumalt.

No comments:

Post a Comment