Tuesday, March 24, 2009

Enne kui kirjutad: soovitusi uuele autorile

Teatud küsimused korduvad päevast päeva ja paneks ehk siin kirja vastused mõnedele tüüpküsimustele, mida kirjastusest iga päev küsitakse.

KUI TAHAD ISE KIRJUTADA RAAMATUT
- Enamasti pole mõtet küsida, kas me oleksime huvitatud mingist ilukirjandusliku teksti ideest. Me ju ei tea, kuidas see idee välja näeb lõpptulemusena - seega soovib kirjastus (enamasti) näha käsikirja täisvarianti ning enne ei saa midagi otsustada.
- Mitteilukirjanduse puhul on asi teisiti, saab ka alustada ideest ja arutada, kas tasub tegelema hakata.
- Ei maksa esimeses kirjas või telefonikõnes küsida, kui ruttu raamat võiks ilmuda ja palju selle eest raha saab. Kõik sõltub asjaoludest. Käsikirja laekumisest raamatu ilmumiseni võib kuluda mõnest kuust mitme aastani. Honorarid sõltuvad kõige rohkem tiraažist ning võivad seetõttu erineda kordades.
- Palun lugege ka ise oma käsikiri enne saatmist uuesti läbi või andke lugeda mõnele grammatikaoskajale inimesele. Kasutage spellerit. Kui tekst on väga vigane, siis häirib see ka süžee jälgimist. Kõlab ülbelt, aga tegelikult on seda probleemi väga palju.
- Pakkuda võib enam-vähem kõike, aga on teemasid, mille puhul on raamatu avaldamise tõenäosuses suurem, ning neid, mida ilmselt eriti ei taheta. Kõige rohkem on oodatud korralikud aimeraamatud ning romaanid ja ka lasteraamatud. Kõige ebatõenäolisemad on pornojutud ning tundmatute autorite vabavärss.
- Käsikirja võib esitada kahte moodi: kas saadate postiga meile kontorisse Pärnu mnt 20 või e-postiga meilile tnp@tnp.ee
- Käsikiri peaks soovitatavalt olema ühes failis.
- Kui vähegi võimalik, ärge käsikirja ise kujundage, saatke ainult tekst mõne tavalise fontiga.
- Tavaliselt loevad käsikirja üle 3-4 inimest ja annavad vastuse paari nädala jooksul. Meile pakutakse käsikirju peaaegu iga päev ja seetõttu võib vastamine vahel aega võtta. Kõigi käsikirjadega tutvutakse, st kõiki ei loeta luubiga läbi, aga sellist asja ei ole, et faili isegi ei avata.
- Kui käsikiri ei sobi mingil põhjusel, siis kirjastus kustutab faili ja teatab autorile, et ei soovi antud tööd avaldada. Paraku juhtub iga natukese aja tagant, et siis hakatakse meid süüdistama ringkaitses, nõmeduses, asjatundmatuses jms. Ärge selliseid kirju saatke, eriti kui kavatsete veel kunagi midagi uut pakkuda.
- Kui käsikiri sobib, teeb kirjastus pakkumise, kus on kirjas, millise tiraaži, honorari ning tähtajaga kirjastus sooviks seda avaldada.

No comments:

Post a Comment