Sunday, October 25, 2009

Soomes autorite ja kirjastuse vahel suur tüli

Nädalavahetuse Helsingi raamatumessi ajal puhkes Soomes suurem kirjandusskandaal, kui rida kirjanikke kirjutasid Soome suurimale kirjastuse WSOY juhatusele kirja, mis ka avalikuks sai. Kirja taga on grupp kirjanikke eesotsas Sofi Oksasega, kes nõuavad kirjastuse hiljuti vahetunud tegevjuhi Anna Baijarsi lahkumist. Kuigi väga täpselt välja ei tooda, milles probleem seisneb, olevat asi halvas suhtlemises ja nõrgas turunduses. Ilmselt on ka kirjastus nõudnud või soovitanud kirjutada müüvamatel teemadel. Kirjastuse juhatus pidavat sekkuma liiga aktiivselt peatoimetaja töösse, kes suhtleb ilukirjanduse autoritega. Oksasele sekundeerivad veel mõned tuntumad nimed nagu Juha Ruusuvuori, Tuomas Kyrö ja Rosa Liksom. Kui asi ei parane, ähvardatakse vahetada kirjastust.
WSOY eelmine kõmulisem sündmus oli umbes poolteist aastat tagasi, kui korraga lahkusid ilukirjanduse ja mitteilukirjanduse peatoimetajad, vennad Siltalad, kes asutasid uue väikse kirjastuse Siltala. Nad üritasid kaasa võtta rea kirjanikke, enamik jäid WSOYga, kuid näiteks Kari Hotakainen läks kaasa.
Pankroti äärel on peamiselt odavate sõnaraamatutega teeninud kirjastus Gummerus, hiljuti suleti nende kaubamärk Ajatus ja Gummeruse trükikoda vaevleb tööpuuduses. Mõned Gummerusest lahkunud inimesed asutasid uue kirjastuse Helsinki Books.

No comments:

Post a Comment