Tuesday, October 20, 2009

Peagi ilmumas: oktoobri ja novembri raamatuid


Oktoobrist on juba üle poole möödas, aga mitmed raamatud on veel ilmumas. Äsja ilmus "Väike arhitektuurileksikon", mille teeb eriliseks see, et peale Euroopa arhitektuuri on palju tähelepanu pööratud Aasia riikide, islami jt arhitektuuristiilidele. Raamatu eri peatükke toimetasid vastava ala juhtivad spetsialistid Eestis ja selle tulemusel on nii mõnedki mõisted eesti keeles esimest korda selgelt paika pandud. Siin ka üks näidiskülg:Avatud Eesti Raamatu sarjas ilmus Anne Lille tõlkes Fr. Nietzsche "Tragöödia sünd", mis on ilmselt selle sarja 100. raamat (oleneb pisut arvestamise süsteemist).
Punases sarjas ilmub homme Ljudmila Ulitskaja raamat "Medeia ja tema lapsed". See on Ulitskaja kolmas raamat eesti keeles ning eelmised kaks ("Lõbusad matused" ja "Kukotski juhtum") olid ka meil väga populaarsed. Seekordne raamat räägib väga erineva saatusega naistest, kelle lugudel on aga muidugi ka sarnast. Tõlget alustas praeguseks meie seast lahkunud viljakas tõlkija (et mitte öelda teeneline) tõlkija Vilma Matsov, lõpetada aitas Veronika Einberg. Ühtlasi on tegu esimese pisut muudetud kujundusega Punase raamatuga. Oleme märganud et kui samalt autorilt ilmub sarjas mitmes raamat, ei pruugi inimesed aru saada, et tegu uue raamatuga. Seetõttu on kaanele lisatud nüüd ka foto.
Ilukirjandusest on ilmumas Kurt Vonneguti "Harmagedon tagasivaates", mille kohta võiks öelda, et kellele meeldis mullu ilmunud "Kodumaata mees", meeldib ka see. Sisaldab kõiki vonnegutilike elemente, mõttekäikudest ja teemadest kuni illustratsioonideni.
Ajaloo- ja teatmekirjandusest on lõpuks ilmumas Norman Daviesi "Euroopa sõjas" (Europe at War", mis on Euroopa ajaloo tunnustatud spetsialisti kokkuvõtte II MS sündmustest Euroopas. Raamatu suureks plussiks on peetud seda, et jutt pole tüüpiliselt lääneliitlaste keskne, vaid samas süsteemis on põhjalikult teemaks ka idarinde sündmused.
Ajalooteostest on ilmumas ka Rodney Castledeni "Inimesed, kes muutsid maailma". See on mõtteline järg mullu ilmunud raamatule "Sündmused, mis muutsid maailma". Raamatus on välja toodud ca 150 inimese elulood või tegevus mingi sündmuse juures, mille tõttu on nad maailma ajalukku läinud.
Kuu lõpus ilmub ka mälumänguraamat "Kes tahab saada miljonäriks?". Raamatus on ca 1000 küsimust, mida on võimalik sarnaselt telemängule järjest läbi mängida kas üksi või ka võistkonnana kellegi teise vastu.
Novembri alguses on ilmumas mitmed suuremad raamatud nagu Edvard Munchi elulugu ning Seppo Zetterbergi "Eesti ajalugu", kuid neist pikemalt hiljem. Ka lastekirjandusest on ilmumas mitmeid huvitavaid uusi raamatuid.

No comments:

Post a Comment