Saturday, October 17, 2009

Frankfurdi raamatumessilt tagasi...

Ja Frankfurti raamatumess oligi umbes selline nagu arvata võis. Mess oli väiksem kui mullu ja rahvast samuti vähem - ehkki mitte väga märgatavalt, kuuldavasti vaid mõne protsendi võrra. Mõnevõrra rohkem paistis kokkuhoid silma bokside ehk stendide puhul, need olid isegi suurtel kirjastustel tublisti väiksemad kui mullu. Pidusid oli vähem (maailma suurim kirjastus Bertelsmann/Random House jättis üllatuslikult põhipeo üldse ära), inimesi tuli kohale vähem (kuuldavasti ameerika hiiu Simon & Schusteri peatoimetaja jättis üldse tulemata). Eestlasigi oli vähem.
Sisulise poole pealt jätkus paaniline uute harrypotterite ja davincikoodide otsimine. Tundub et hetkel ei ole olemas globaalset hitti, mida juba eesti keeles poleks (ehk üle maailma on suurimad hitid ikka Videviku sari, Stieg Larsson, Lohejooksja ja kõige kummalisema poole pealt Rikas isa, vaene isa ning "Saladus", ilmumata vaid Dan Browni uus paskvill). Kirjastajad olid aga suhteliselt ootusärevad, sest kõik need raamatud on juba nii kaua edetabelites olnud, et tegemist on langevate nimetustega - järelikult peaks kohe-kohe kuskilt orbiidile lendama midagi uut! Või kui ei lenda, siis pannakse lendama, tohutu promo saatel. Seda on aga kirjastajatel alati tohutult raske ära tabada. Igaks juhuks näikse kõik nüüd kavandavat uusi fantasysarju, tõusmas on teismelistele mõeldud kirjandus.
Pea alati on eesti kirjastajad globaalsed hitid ostnud siis, kui nad juba on mujal läbi löönud. Neist ollakse sageli juba tükk aeg kuuldud, vahel isegi enne originaalkeeles ilmumist, aga keegi lihtsalt ei julge ette võtta - sest liiga sageli on nähtud, et edu mujal maailmas ei tähenda kindlat edu ka Eestis. Messilt joonistus välja umbes 10 raamatud, valdavalt ilukirjandus, millelt sellist edu koledal kombel oodatakse (paljud neist pole veel ilmunud isegi inglise keeles). Palju neist tegelikult hitiks saab, seda näeme alles mõne aasta pärast...
Michael Jacksoniga seotud raamatuid on oluliselt vähem kui ehk arvanuks, ilmselt sai see hetk kiirelt läbi. Obama-raamatuid oli aga palju rohkem juurde tulnud...
ja Herta Mülleri Nobelist ei osanud isegi sakslased liiga palju arvata. Vahetult enne messi (ja preemia väljakuulutamist) trükitud messil toimuvate kohtumiste plakatitel oli Mülleri nimi väikeses kirjas ja pildita - temaga ei arvestatud.
Päris paljudel kohtumistel alustati küsimusega: "Kas te järgmiseks aastaks üldse midagi ostate?" See oli suures osas tingitud nende kohtumistest meie läti kolleegidega, kuid kindlasti ostavad ka eesti kirjastused järgmiseks aastaks oluliselt vähem Hiinas trükitavaid värvilisi raamatuid. Ja ka tundmatut ilukirjandust.

Värviliste pildiraamatute kirjastajatel olidki ehk murelikuimad näod. Kõige paremini võttis selle kokku silt ühe Briti kirjastaja selja taga, kes vahendab Hiinas trükitavate raamatute tõlkeid:

BUY MORE SHIT OR WE ARE ALL FUCKED!

Elame huvitaval ajal...

No comments:

Post a Comment