Tuesday, September 25, 2012

Selle sügise uued romaanid





Ajalehtedes on juba ilmunud valikuid tänavu ilmuvatest raamatutest, kuid hakkame nüüd avaldama ka täielikumat infot selle sügise uudiskirjandusest. Esmalt kodumaine ilukirjandus (lasteraamatutest hiljem eraldi):

September
Märt Laur "Appassionata"
üks selle sügise üllatavamaid raamatuid (pälvis romaanivõistlusel II koha). Kuigi tegu on seni peamiselt lühijutte kirjutanud autori debüütromaaniga, on
tegu väga küpse tekstiga. Sisult on tegu peamiselt Itaalias toimuva põlvkonnaromaaniga, kus üheks põhiteemaks ka muusika. Sellelgi autoril tasub silm peal hoida!

Oktoober
Aile Alavee
"Luule, ametnik"
Huvitav sissevaade Brüsseli rahvusvahelise ametnikkonna ellu: juttu on nii eestlaste kogukonnast, suhetest kodumaaga ja teiste eestlastega. NB! Tegu on ikka romaaniga, mitte reisikirjeldusega.

Piret Tali
"Pioneer Viru tänavast"
See raamat pole romaan, aga otsapidi siiski ilukirjanduslik. Laiemas mõttes on tegu ühe põlvkonna lapsepõlvelooga autori isiklike mälestuste põhjal. Raamatus meenutatakse peamiselt 1980ndate alguses koolilapseks saanutele tuttavat maailma, kus nõukogude võimust tingitult oli üksjagu palju halenaljakat ja jaburat, aga lapsepõlv võis sellest hoolimaa olla ikkagi õnnelik.
Läbivalt illustreerinud kujundanud Urmas Viik, värvitrükk.

Olev Remsu
"Supilinna surmad"
Tartu, 1961. Tegu on küll järjega raamatule "Supilinna poisid", kuid see on loetav ka täiesti eraldiseisva teosena. Kahe peamise liini peategelased on Kolla, keskkooliikka jõudev noormees, kes elab Supilinnas koos emaga ja tegeleb jõudsalt sõudmisega. Teise liini peategelane on tema majanaaber, kes töötab Tartu hoiukassas. 1961 toimub rahareform ning kahtlastesse afääridesse segatud meestel on vaja vahetada suur kogus musta raha. Asjasse sekkuvad kohalikud parteitegelased, julgeolek ning üsna süütud inimesed.

Kristjan Loorits
"Literistid"
Üks sügise debüütromaane. Raamatu tegevus toimub peamiselt tänapäeva Helsingis ning selle peategelased on suuremas osas seal õppivad boheemlaslikud eestlastest tudengid, kes üritavad tegeleda argiste elumuredega ja samal ajal arutleda filosoofiliste küsimuste üle.

November
Avo Kull
"Vabrik"
Avo Kulli uues raamatus jõutakse üheksakümnendate alguse segasesse ja põnevasse perioodi, kus õigel hetkel õiget asja tehes võis nullist alustada ja jõuda kaugele ka täiesti võõrastes teemades. Peategelane on 90ndate self-made-man, kes otsustab alustada ettevõtlusega. Ta rajab vabriku, millega saab jõukaks, aga ühtlasi muutub ta inimesena. Lisaks on siin hulga iseloomulikke kirjeldusi tollest ajastust: inimestest, kellest said võitjad ja need, kes ei kohanenud - kohati koomiliselt ja kohati ehk kurvalt.

Taavi Kangur
"Häkkerijaht" (tööpealkiri)
Lõpuks ometi eesti thriller! Pisut kahtlaste äridega seotud IT-firma töötajad võtavad vastu töö, mis on nende jaoks liiga suur tükk. Neil palutakse uurida, ühe mälupulga tausta, kuid peagi kisub asi kriminaalseks: üks neist tapetakse ja teist tahetakse lavastada süüdlaseks. Kahtlustatul õnnestub põgeneda, kuid ta peab nüüd leidma süüdlase, et tõestada oma süütust. Kuid selgub, et mängu on segatud Eesti ja Venemaa salateenistused ning lihtsaid lahendusi ei ole.

Sirly Hiiemäe
"Elu hinnakiri"
Haiglaõena töötava autori raamatu mõte on näidata, kui erinevalt inimesed surevad ning kui erinevalt selle hetkeni jõutakse. Kuidas inimesed jätkavad ?

Kuna ülejäänud romaanide ilmumisaeg pole veel päris kindel, siis hetkel siin rohkem raamatuid ei maini.

No comments:

Post a Comment