Wednesday, June 2, 2010

Juunis ilmuvad raamatud: Näljamängud, Siima Škop, Gulik ja teised



14. mail on ilmumas Suzanne Collinsi Näljamängude triloogia kauaoodatud II osa "Lahvatab leek". Nagu arvata võib, siis Katnissi jt jaoks ei lõppenud raskused Näljamängude võitmisega.

Katniss ja Peeta on imekombel ikka veel elus. Katniss peaks tundma kergendust ja olema õnnelik, sest lõpuks on ta ju naasnud oma perekonna ja vana sõbra Gale’i juurde. Ometi ei laabu miski nii, nagu Katniss sooviks. Gale hoiab temast eemale. Peeta on talle täielikult selja pööranud. Ja lisaks levivad kuuldused ülestõusust Kapitooliumi vastu – ülestõusust, mille alustamisele võisid Katniss ja Peeta kaasa aidata.

Klassikalisemast ilukirjandusest on ilmumas John Irvingu "Neljas käsi". Romaani peategelane ongi "käsi" ehk lõvihammustuse tagajärel käest ilma jäänud ajakirjanik saab transplantaatkäe surnud mehelt. Käe omaniku lesega tekivad aga kummalised suhted.
Juunis ilmub ka kümnes raamat Robert van Guliku kohtunik Di lugude sarjast, mis kannab nime "Keisri pärl". Kohtunik Di peab uurima kahte salapärast mõrvajuhtumit.
Kodumaisest kirjandusest on juunis ilmumas väga omapärane ja uhke raamat ühest meie tuntuimast lasteraamatute kunstnikust Siima Škopist, mis ei ole päris pildiraamat ega elulugu, vaid midagi vahepealset. Kui üldse millegagi paralleele tõmmata, siis teatud sarnasusi on Leelo Tungla "Seltsimees lapse" raamatutega. Raamatus on nii Siima Škopi mälestusi kui pilte tema perekonnaalbumist ja rohkelt näiteid tema tuntumatest töödest. Sellest raamatust hiljem ka pikemalt.
Kuu keskel on ilmumas ka kaks järgmist Tintini koomiksialbumit, "Kuldsõrgadega krabi" ning "Must last". Mõlemad on "tintiniaanas" olulised, sest "Kuldsõrgadega krabis" on esimest korda seiklemas ka kapten Haddock, üks populaarsemaid tegelasi ning "Mustas lastis" tutvustatakse koomiksimaailma kuulsaimat eestlast, lendurit Peeter Pähki (originaalis Pjotr Szut/ Peeter Sutt).
Lugejate soovil on taas ilmumas ka Kurt Vonneguti "Tšempionide eine", seekord siis uuendatud kujunduses. Lasteraamatutest ilmub Reeli Reinausi "Täiesti tavaline perekond", mis sai Eesti Lastekirjanduse Keskuse, ajakirja Täheke ning Tänapäeva lastejutuvõistlusel III koha. Noortekirjanduse sarjas aga Kristel Kriisa "Neetud", mis sai noorteromaanide konkursil III koha. Neist samuti hiljem täpsemalt.

2 comments:

  1. Miks te seda tintiniaanat nii suvalises järjekorras välja annate? Vaarao sigarid (nr. 4), Sinine Lootus (nr. 5), Kuldsõrgadega krabi (nr. 9) ja Must last (nr. 19), selles pole ju mingit loogikat.
    Ja mis järgmised võiks olla?

    ReplyDelete
  2. Teatud loogika siiski on. Esimese kahe puhul oli see originaali kirjastaja nõudmine, kuna varasemad lood on natuke "halva kuulsusega", neid peetakse mõnevõrra rassistlikuks ja naiivsemateks kui hilisemad. Järgmise kahe valiku aluseks oli see, et "Krabi" on esimene, kus esineb Haddock, üks populaarsemaid tegelasi. "Must last" on jällegi üks populaarsemaid raamatuid kogu sarjas ning eesti lugejale oluline eestlasest tegelase pärast. Varasemaid albumeid kui nr 9 peetakse väga kitsalt fännikraamiks, aga loodetavasti kunagi ehk jõuame ka nendeni. Nüüd vaatame müüki ja siis otsustame, kas täispika filmi ajaks teha midagi uut. Kui, siis ilmselt "Rackham Punase aare" ja "Ükssarviku saladus", millel tulevane film suures osas põhineb.

    ReplyDelete