Friday, December 4, 2009

Detsembris ilmumas: Marie Underist Kristiina Kassi ning mõisatoitude kokaraamatuni


Kuigi pärast mitmeid novembris ilmunud ja väga edukaks osutunud raamatuid võis hetkeks tekkida soov jalad seinale visata, siis põnevaid raamatuid ilmub ka detsembris.
Detsembri raamatutest on juba ilmunud Heino Rannapi "Lõbusaid lugusid Eesti muusikutest". Staažika muusikapedagoogi raamat koondab umbes 300 lehekülje jagu lõbusaid ja isevärki lugusid Eesti heliloojate, lauljate, dirigentide, interpreetide ja igasuguste muude muusikute kohta. Sageli vägagi lõbus lugemine!

Järgmisel nädalal (ilmselt 8. detsembril) ilmub Sirje Kiini monograafia Marie Underist. See 864-leheküljeline mahukas raamat saab olema kõige põhjalikum raamat Underist – nii inimese kui luuletajana. Sirje Kiin on seda raamatut kirjutanud-koostanud pikki aastaid ning tulemus on tõeliselt massiivne. Kui keegi esitaks loogilise küsimuse "mis selline asi siis ka poes maksma hakkab?", on vastus "399 krooni".

Seejärel ilmub meie esimene nö "oma" kokaraamat ehk tegu pole Hiinas trükitud tõlkeraamatuga. Selma-Mathilde Ariko ja Mirja von Knorringi "Virtina kokaraamat" räägib toitudest, mida söödi umbes saja aasta eest Eesti mõisates. Selma Ariko töötas ligi kümnes erinevas mõisas virtinana ja tegi seal süüa (või juhendas söögitegemist). Kuigi Selma ise suri 1960. aastatel, on säilinud tema mahukad märkmed, peamiselt aastatest 1907-1909. Nende paremiku pealt tegi valiku Mirja von Knorring, sageli Eestis viibiv maineka Cordon Bleu kokakooli diplomiga kokk. Retsepte on kaasajastatud, et lugeja ei satuks segadusse vanadest mõõtühikutest. Raamatu on kaunilt kujundanud Angelika Schneider, peale praeguste toidufotode on kasutatud pilte vanadest ajakirjadest, kokaraamatutest ja pilte mõisaelust. Haruldaselt kena kokaraamat ja muidugi sobib hästi kingituseks.

Lasteraamatutest on järgmisel nädalal ilmumas uus ja juba kauaoodatud raamat Kristiina Kassilt, mille nimi on "Peeter ja mina". Värviline lasteraamat on illustreeritud autori enda joonistatud piltidega ning tegu on lõbusate lugudega õe-venna seiklustest. Selle raamatu puhul rõhutaks veel eraldi, et tegu ei ole järjekordse igava looga jõuluaegsest saanisõidust ja kuuseehtimisest, vaid siin saab tõesti ka nalja (ja see ei ole üldse jõululugu, vaid sobib lugeda aasta ringi).

Ajalooraamatutest on ilmumas poola päritolu saksa ajaloolase Bogdan Musiali "Sihikul oli Saksamaa", mis on värskeim ja mahukaim uurimus Nõukogude Liidu sõjaplaanidest Saksamaa ja Lääne vastu. Ehk kui Saksamaa poleks sõda alustanud, oleks seda ilmselt teinud Stalin.

Üle mitme aasta on ka hea uudis Dilberti koomiksi sõpradele, ilmumas on Scott Adamsi uus raamat "Joonista koomikseid edasi, ahv!" Sirgjooneline ja sageli poliitiliselt ebakorrektne Scott Adams pilab kaasaja eluolu kõige erinevamaid nähtusi.

Detsembris ilmub veel ka kaks elulugu:
esiteks 550-leheküljeline elulugu Marilyn Monroest, mis võtab kokku enam-vähem kõik, mis selle popkultuuri ühe suurima sümboli kohta teada. Sisaldab ka fotosid.

Ning mis ehk olekski sobivam raamat aastat jõulu eel lõpetama kui Jeesuse elulugu Deepak Chopra sulest. See on ilukirjanduslik elulugu, mis on samas mõttelises sarjas kui eelmisel talvel ilmunud Chopra kirjutatud "Buddha".

No comments:

Post a Comment