Thursday, June 4, 2009

Leelo Tungla "Samet ja saepuru": seltsimees laps kasvab



Täna ilmus järg Leelo Tungla möödunud aastal ilmunud menukale raamatule "Seltsimees laps". Järg kannab nime "Samet ja saepuru" (Alapealkirjaga "Seltsimees laps ja kirjatähed"). Raamat jätkub sealt, kus esimene osa lõppes. Väike Leelo ootab endiselt ema Siberist koju ja suhtleb peamiselt endast tublisti vanemate inimestega. Linnas töötab tsirkus, peetakse paraade ja riputatakse loosungeid, raadios laulab Paul Robeson ehk kuulsaim neeger Nõukogude Liidus... see on taas kurbnaljakas ülevaade elust 1950ndate Eesti NSV-s, läbi lapse silmade, tulvil ajastu värve ja lõhnu.
Meilt on palju küsitud, kas see on elulugu, lasteraamat või midagi muud? Raske öelda. Põhimõtteliselt on see üks osa eluloost, mille järgmised osad on samuti ilmumas tulevikus. Aga seda saab lugeda ka kui lasteraamatut, ühe ajastu kirjeldust või isegi romaani.
Värvitrükis ja kalinguriga sarnanevas huvitavas köites raamatu on väga omapäraselt kujundanud Urmas Viik. Siin ka mõned näidisleheküljed uuest raamatust:
Lisaks veel selline info, et väga erilise raamatu kaanematerjali tõttu tuli nii esimese kui teise osa trükkimisel kasutada ka erilisi trükivärve. Seetõttu oli esimesel osal üsna tugev trükivärvi lõhn, mis kadus raamatult alles mõne kuuga. Teise osa puhul seda probleemi ei ole, kuna värvidega on kaanel säästlikumalt ringi käidud.

No comments:

Post a Comment