Thursday, February 12, 2009

Varsti ilmub: veebruari-märtsi raamatud

Põhjalikum huviline on selle info ehk juba üles leidnud meie kodulehelt rubriigi "ilmumas" alt, aga nüüd siis tsipa põhjalikumalt lähiajal ilmuvatest raamatust.

13 ja reedele kohaselt ilmub kordustrükk Otfried Preussleri noorteõudukast "Krabat". See on ka kooli soovitusliku (ehk kohustusliku) kirjavara hulgas ning kindlasti paljudele tuttav nõuka-aegsest trükist. Nüüd on kasutatud kaanel kaadreid samanimelisest mängufilmist, mida juba nimetatakse Saksa Sõrmuste isandaks, sest tegu oli suhteliselt suurejoonelise filmiprojektiga. Tausta kohta veel selline kurb uudis, et raamatu tõlkija Linda Ariva suri mõni nädal enne raamatu ilmumist kõrges eas. Tema tõlkis omal ajal ka "Timm Thaleri".
Järgmisel nädalal on tulemas paksem ülevaade kõigist vaimse tervise küsimustest, üllatuslikult kannab see pealkirja "Vaimne tervis". Autor inglise doktor R. Persaud, ei ole eneseabikirjanduse lamedamalt poolelt, vaid pisut korralikum lugemine.

Kuu lõpus on ilmumas järjekordne suur elulugude-projekt koostöös ühendusega Eesti elulood ja Kirjandusmuuseumiga "Minu kodu on Eestis", mis koondab Eestis elavate mitte-eestlaste elulugusid, kõige rohkem loomulikult venelaste omi. Kindlasti üsna meeldejääv lugemin ja eriline ettevõtmine, sest avab paljudele ehk esmakordselt sissevaate meie kõrval elava kogukonna mõttemaailma, koos kõige kirevate tõekspidamiste, lootuste ja hirmudega. Sama raamat ilmub ka vene keeles - meie esimene vene keeles kirjastatud raamat üldse.


Märtsis peaks lõpuks ilmuma ka aastaid kestnud suurtöö ehk Suetoniuse "Keisrite elulood", mille tõlkisid ladina keelest Maria Lotman ning Kai Tafenau, lisaks Märt Tänava abiga toimetatud põhjalikud lisad. Võib liialdamata öelda, et selle Rooma keisritest pajatava klassikalise teose ilmumine on tõeline sündmus. Muide just sellest raamatust pärineb päris palju informatsiooni, mida siiani keisrite kohta tsiteeritakse.

Märtsi lõpus peaks ilmuma ka kaua-oodatud järgmine Akunini-lugu, sedapuhku noore Fandorini II seiklus ehk "Klassiväline lektüür". Erast Fandorini järgmist lugu sel aastal veel ei ilmu sel lihtsal põhjusel, et härra kirjanik pole seda veel kirjutanud.

Küllaltki palju on tulemas ka kohalike autorite töid, näiteks Agu Sisaski mälestused, Ketlin Priilinna uus lasteraamat, Milvi Lembe romaan, jätkub noorsooromaani sari jne
Muust lähemalt mõnel järgmisel korral.

Palju küsitud ning oodatud kordustrükkidest on peagi ilmumas Hermann Hesse "Stepihunt", mille avaldamise õigusi äsja pikendasime 2015. aastani. Seda tahetakse ikka ja jälle.

No comments:

Post a Comment