Thursday, June 25, 2009

Michael Jacksoni elulugu ilmub peagi...

Selles pole mingit kahtlust. Kümned kohalikud kirjastajad on juba täna peas heietanud mõtet, et peaks ruttu-ruttu ära tõlkima ühe Michael Jacksoni eluloo. Tööle jõudes avavad nad Amazoni ja hakkavad vaatama erinevaid variante, mida on lõputult:
Randy Taraborrelli "The Magic and the Madness"
Bob Jones "The Man Behind The Mask"
Darwin Porter "Jacko: His Rise and Fall. Social and Sexual History of Michael Jackson"
jne jne
Samas on selge, et kui keegi tahab veel surnud Michael Jacksoniga raha teha, tuleb tegutseda kiirelt. Seega peab kindlasti raamat ilmuma veel enne jõulumüüki. Kuna aega on veel pool aastat, siis põhimõtteliselt on see võimalik. Asja teeb keerulisemaks see, et kuna tegu pole eriti geniaalse mõttega vaid pelgalt uudisele reageerimisega, siis on sama mõte paljudel korraga peas. Järelikult läheb vähemalt mõni kirjastaja välja selle peale, et valib teadlikult mõne õhema eluloo, et selle saaks avaldada kiiremini ja teistel vaiba alt ära tõmmata. Seega võib prognoosida, et lähema 6-10 kuu jooksul ilmub 2-3 Michael Jacksoni "elulugu". Paar tükki on kunagi ka ilmunud. Kergeid paralleele võib tõmmata Madonnaga. Tema augustikuise kontserdi eel on nii Eesti Ekspress kui Ajakirjade Kirjastus avaldanud Madonna eluloo. Ekspress reklaamib enda oma laialt oma väljaannetes, Ajakirjade Kirjastus paigutas selle mh Kroonikasse suureks looks ning mõlema tiraaž on Eesti turu kohta üsna suur. Enne neid kahte on eesti keeles ilmunud veel vähemalt kaks Madonna elulugu (Erseni ja Hotgeri poolt). Edetabelid pole Eestis just eriti usaldusväärsed, kuid esialgu tundub et nende müük on enam-vähem rahuldab, aga ka mitte midagi eriti rõõmustavat.

Elulugude sõda Eesti kirjastamisturul on kestnud aastaid ja kestab veel. Väga kurb on selle juures sageli see, et avaldatakse mitu kehva elulugu, aga paremad jäävad tegemata, sest turg on solgitud. Tänapäev peab omaks võtma vähemalt ühe sellise näite: kahtlemata on maailma kuulsaima Oscar Wilde´i eluloo kirjutanud Richard Ellmann, mis on põhjalik ja autoriteetseim. 2003. aastal avaldasime aga kellegi Barbara Belfordi variandi, mis on võrdlemisi tundmatu ameeriklanna teos. Puhtalt majanduslikel kaalutlustel - Ellmani elulugu on palju paksem ja kartsime, et see läheb liiga kalliks. Teine asi on see, kui kirjastustel lihtsalt juhtub samal ajal tulema sama mõte. Nii ilmusid väikeste vahedega mitu Karl XII, Peeter Suure ja JFK elulugu, rääkimata igasugustest hitleritest ja tema käsilastest.
Möödunud aastal ilmus Inglismaal Philip Normani elulugu John Lennonist, mida peetakse ilmselt parimaks Lennoni-elulooks - aga paraku on seegi 800 lk paks ja varasemad klibakad on asja omajagu rikkunud, nii et naljalt ei julge ette võtta. Ja kataloogidest on näha, et sama minek jätkub, eesti keelde on müüdud juba mitu Putini, Chaplini jt elulugu.
Sama pädeb muidugi ka eestlaste kohta. Näiteks Erika Salumäest äsja ilmunud nö elulugu peaks olema juba vähemalt neljas raamat temast (varasemad ilmusid 1991, 2002, 2006). Nelja peale kokku oleks ehk saanud juba ühe enam-vähem korraliku? Aga kas kümneid tuhandeid eksemplare müünud Ita Everi napile elulooraamatule lisandub temast ka korralikum?
Meil ilmuvates elulugudes on liiga palju ajakirjandust ja liiga vähe kirjandust. Korralik elulugu on ühteaegu lahtikirjutatud elu ja kokkuvõte. Elulugu ei peaks sisaldama intervjuuvormi, see räägib pigem kiirustamisest ja on teine žanr.

Ja kas siis Tänapäev avaldab Michael Jacksoni eluloo? Sügavamat huvi ei ole, aga kirjastajana peab seda mõtet siiski vähemalt kaaluma... Muide, autoriseeritud elulugu oli jäänud lahkunul pooleli. Muidugi ei kirjutanud ta seda ise, aga keegi kirjutaja oli välja valitud ja küllap siis varsti see ka Ameerikas ilmub.

No comments:

Post a Comment