Monday, April 20, 2009

Londoni raamatumess, esimene päev

Londoni raamatumess algas sarnaselt eelmistega. Ja kuigi korraldajad üritavad igati selgitada, et midagi pole teisiti, siis tegelikult siiski on. Enamik suuri maailma kirjastusi on tänavu kohal väiksema meeskonnaga. Eriti ameeriklasi ja austraallasi on tunduvalt vähem kui varem. Kuuldavasti on ka sügiseseks Frankfurti messiks tehtud selgelt vähem broneeringuid, eriti inglased-ameeriklased. Kõmuliseks peetakse uudist, et üks maailma suurimaid kirjastusi Random House loobub tänavu Frankfurdist pea sootuks ja osaleb ainult üliväikse meeskonnaga. Ning ka eestlasi on vähem. Messi peakülalised on James Patterson ja Umberto Eco, mingit suurt kuulsate autorite paraadi ei ole. Londonis linna peal ei saa aru et, et toimub raamatumess, erinevalt Frankfurdist, kus see täidab kogu linna. Mis siis uut? Ega vist väga ei olegi. Majandusolukorrast ja vampiiridest on raamatuid arvatust vähem. Obamast on aga kõikvõimalikke trükiseid, millest eesti lugejale ei paku huvi vist suurt ükski.
Pildil suurema ehk messi põhihalli suuremate bokside üldvaaden (eesplaanil Prantsuse kirjastuste suur ühisboks)...
...ja tagumises hallis Eesti boksi reaalsus. Fotograaf on jäädvustanud ajaloolise hetke, mil boksi külastab välismaalane.

Kirjastajad tööhoos. Inglise kirjastuse esindaja pakub välismaalastele sügisel ilmuvaid uusi raamatuid. Kuna raamat pole veel ilmunud, näitab ta näidiskülgede väljatrükke.


Ja vahel niidab nälg ja väsimus kirjastaja jalust

3 comments:

  1. "...ja tagumises hallis Eesti boksi reaalsus. Fotograaf on jäädvustanud ajaloolise hetke, mil boksi külastab välismaalane."
    Kas ma saan sellest kommentaarist õigesti aru, et asi on tõesti nii hull, et meie raamatute vastu ei tunta üldse huvi?

    ReplyDelete
  2. No mitte päris. Natuke ikka käiakse, näiteks kirjanduse teabekeskuse inimeste juures, kes kohtuvad kirjastuste või tõlkijatega, keda nad enamasti juba tunnevad. Aga enamasti on väga hõre või lausa päris tühi. Praegusel ajal muidugi eriti, kus pigem kõik üritavad avaldada nö kindlaid asju ja väldivad väikesetiraažilisi kultuuriprojekte.

    ReplyDelete
  3. Mul on Random House esindajalt meeles lausejupp, et müük pidi olema 1993 aastaga samal tasemel.

    ReplyDelete