Wednesday, April 15, 2009

Hea elu välismaal


Täna ilmus Ferenc Mate raamat "Viinamägi Toscanas". See räägib perekonnast, kes jätab linnaelu sinnapaika ja ostab vana mõisa Toscanas. Mitte aga suvalises kohas, vaid Montalcino linnas. Montalcino on Toscana veinide sõpradele legendaarne koht - kuulsaimad Toscana veinid tulevadki Montalcinost ja Montepulcianost. Seda viimast ei maksa muidugi Montalcinos mainida, ise nad endal konkurente ei näe. Montalcino kuulsaim vein on Brunello, mis on üks "õigge maggus" jook. Magus ta tegelikult muidugi ei ole, aga hea ja meeldejääv küll. Montalcinos on hea pinnas ja kliima, mis lubavad viinamarjadel omandada eriliselt hea maitse. Paraku on seetõttu see vein üks Itaalia kuulsamaid ehk seetõttu ka väga kallis. Itaalias algavad korraliku Brunello pudeli hinnad umbes 25 eurost, Eestis ca 400 kroonist. Nii et pole just igapäevane jook, kui te just pankrotihaldur ei ole. Montalcino odavam toode on Rosso di Montalcino, millel pole ametlikku sertifikaati, aga samas võib sõltuvalt tootjast päris hea olla. Ka hind on 2-4 korda odavam Brunellost.
Raamat aga räägibki sellest, milline on sellise maineka piirkonna puhul veinitootmise alustamine: kuidas leida maad, vaielda itaalia bürokraatide ning konkurentidega, remontida maja, otsida vaate ja viinamarjaistikuid jne. Selle kõige juurde veel ülevaade itaalia elustiilist, toidust ja muust kaasnevast. Autor on ungari päritolu, kuid elas enne perega Kanadas.
Inglismaal nimetatakse sellise raamatu žanrit terminiga "good life abroad" ehk hea elu välismaal. Neid on ka eesti keels ilmunud kümneid, meenutagem kas või Peter Mayle´i, Francis Mayes´i, Carol Drinkwateri ja paljude teiste raamatuid. Süžeed, olgem ausad, on üsna trafaretsed ja midagi uut reeglina ei paku: linnas elav mees/naine (enamasti valgekrae või jõukam isik, sest, kurat, kellel ikka on raha osta mõisat Vahemere ääres) otsustab minna elama soojale maale. Enamasti on tal alguses raskusi kohalikega suhtlemisel. Toit on enam-vähem alati kohutavalt maitsev. Tavaliselt on suuri probleeme maja remondiga (no remont muidugi ongi õudsam asi kui katk). No ja kuskil vast leitakse ka armastuseteema. Aga kuulda on, et need raamatud kipuvadki olema populaarsemad külmemates maades, kus see ilmselt annab võimaluse hetkeks põgeneda meie külmast ja rõskest kliimast. Trafaretsus on aga ka hakanud tüütama - näiteks eesti keeleski ilmunud raamatust "Söö, palveta, armasta" on ilmunud popp paroodia nimega "Drink.Play.Fuck". Küllap saaks ka Marlena de Blasi seeriast 1000 päeva Veneetsias, Toscanas ja jumal teab kus teha paroodia "1000 päeva Kiviõlis" või "1000 päeva Aluksnes".
Nii et nüüd on ka meil esimene "hea elu välismaal" ilmunud ning tuleb lisa. Valisime Mate ja briti autori Chris Stewarti sarnase Hispaaniasse kolinud perekonna loo vahel ja valisime Toscana. Kuuldavasti on ka Stewarti ja mitmed teised sarnased sarjad juba varsti ilmumas.

No comments:

Post a Comment