Monday, February 27, 2012

Lastejutuvõistluse võitis Reeli Reinaus


Viiendat korda toimunud lastejutuvõistluse „Minu esimene raamat“ võitis Reeli Reinaus, kelle käsikirjad pälvisid nii I kui II koha. Esikoha ning 1300-eurose preemia pälvis käsikiri „Aguliurka lapsed“, mis räägib äärelinnas elavatest fantaasiarikastest poistest, kes otsustavad hakata filmi tegema. Sama autori teine käsikiri „Detektiiv Triibik loomaaias“ räägib toimekast ning seiklustesse sattuvast koolitüdrukust, kelle vanaisa on loomaaia direktor. Teise kohaga kaasneb 1100 euro suurune preemia. Kolmanda koha sai ning 800-eurose preemia sai Kairi Look, kelle käsikiri „Leemuripoeg Ville teeb sääred“ räägib mööda Euroopat rändama läinud loomakesest.

Lisaks otsustas žürii ära märkida kolm tööd. Reet Bobõlski käsikiri „Maailma parim tront“ jutustab veidrast kummituselaadsest olendist, Janka Leisi „Hanna ja Aleksi lood“ on jutukogu ühes peres kasvava poisi ja tüdruku juhtumistest ning Kadri Pettai „Kaarina ja võluvärgid“ räägivad vanaema võluesemetest, mis võimaldavad kõikjale reisida.

Kokku laekus Eesti Lastekirjanduse Keskuse, ajakirja Täheke ning kirjastuse Tänapäev korraldatud võistlusele 38 tööd. Esimest korda korraldati võistlus 2004. aastal ning tollal võitis Piret Raua käsikiri „Ernesto küülikud“, kaks aastat hiljem Kristiina Kassi „Samueli võlupadi“, kolmanda võistluse Siiri Laidla „Raamatukogunõid Rosaalie“. Peale nende on konkursi kaudu ilmunud ka Henno Käo, Jaanus Vaiksoo, Ketlin Priilinna, Kätlin Vainola jpt teiste autorite töid. Kokku on aastate jooksul esitatud konkursile umbes 200 käsikirja, millest üle 20 on ilmunud ka raamatuna.

Aastate lõikes on toimunud muutusi ka raamatute teemades, nii on mõnedel aastatel käsitletud rohkem parajasti päevakajalisi probleeme, kirjutatud võluritest ja vaimudest, kuid alati on kõige suurem puudus olnud humoorikatest käsikirjadest. Tänavuse võistluse paremikku jõudsid valdavalt realistlikumad tööd, kuid õnneks saab neis ka nalja. Seekordse võistluse eel paluti osalejatel erilist tähelepanu pöörata ka poistele mõeldud käsikirjadele ning mitmed paremikku kuuluvatest töödest seda ka tahtlikult või tahtmatult järgisid. Kuna raamatute illustreerimine ning toimetamine võtab oma ajaga, siis konkursile tulnud esimeste käsikirjade ilmumine võtab ilmselt aega suve lõpuni.

Konkursi korraldamist toetas Kultuuriministeerium.


No comments:

Post a Comment