Tuesday, January 10, 2012

Romaanivõistluse tulemused

Täna selgusid kirjastuse Tänapäev korraldatud romaanivõistluse tulemused. Konkursile laekus 49 käsikirja ning žürii otsustas välja anda kolm auhinnalist kohta ja ära märkida kuus käsikirja.

Esikoha ning 3000 euro suuruse preemia sai Janka Leisi käsikiri "Vihmasaatjad". Romaani peategelane on ministeeriumi naisametnik, kes erinevate probleemide tõttu on sunnitud töölt lahkuma ning asub otsima uut elu Saaremaal. Seal ristuvad tema teed muude probleemide eest põgenenud õppejõuga. Žürii tõstis debüütautori võidutöö puhul esile ladusat stiili ning ajakohast teemakäsitlust, kirjeldust ületöötanud valgekraedest ning maa- ja linnaelu võrdlust.

Teise koha ja 2000-eurose preemia sai Märt Lauri käsikiri "Appassionata", mida võiks kirjeldada Itaalias ja Ameerikas toimuva laiahaardelise suguvõsaromaanina. Töö tõusis esile ebahariliku teemavaliku ning küpse stiiliga. Märt Laur on varem kirjutanud peamiselt ulmejutte.

Kolmandale kohale tuli märgusõnaga "Sinihall" osalenud käsikiri "Luule, ametnik". Käsikirja peategelane on Brüsselis töötav naine, kes kirjeldab rahvusvahelise seltskonna suhteid ning Eestit nähtuna nende vaatenurgast. Käsikirjas vaadeldakse huvitava nurga alt uut inimgruppi, Brüsselis töötavate ametnike kogukonda.
Kuna käsikirja autor on anonüümne, siis pole temaga õnnestunud veel ühendust saada. Kolmanda kohaga kaasneb 1400-eurone preemia.
(Parandus: autor on nüüd leitud)

Lisaks auhinnalistele kohtadele märgiti ära kuus käsikirja (avaldamissooviga).
Tamur Kusnetsi käsikiri "Püha Jüri kutsikad" räägib pisut ootamatust vaatenurgast Jüriöö ülestõusust.

Heli Künnapase käsikiri "Homme on ka päev" räägib fiktiivse julgeolekuministeeriumi ametnikust, tema kolleegidest ja keerulistest suhetest.

Margit Sarapiku "Kohtumine sündmuste horisondil" on ühe pere loo kaudu tagasivaade 1980ndate alguse (Tartu) tudengielule ja seeläbi nõukogude-aegsele elule.

Katrin Oja käsikiri "Muusa" on käsikiri kunstiinimestest ja muusast, mis kirjeldab nendevahelist sõltuvuse ja võimuga seotud suhet kohati maagilise realismi värve kasutades.

Elo-Maria Rootsi käsikiri "Vaimude jaam" räägib presidendi tütrest, kes eliitkooli asemel läheb aastaks õppima tavalisse maakooli.

Ivi Lepsi käsikiri "Perihveerija päev" räägib väikese maakoha erinevatest inimtüüpidest ja saatustest ning nendevahelistest suhetest.

Kõik käsikirjad avaldatakse umbes aasta jooksul.

Kirjastuse Tänapäev romaanivõistlus toimus kolmandat korda, varasemad võitjad on Angela Hofbergi romaan "Ikkagi" ning Avo Kulli "Haigla". Võistluse korraldamist toetas Kultuurkapital. Žüriisse kuulusid neli kirjastuse toimetajat ning võitjad selgusid jagatud punktide kokkuliitmise järel.
Romaanivõistluste korraldamisega jätkatakse.

10 comments:

  1. Kas žürii liikmed ka avalikustatakse? Või on need juba varem teatatud?

    ReplyDelete
  2. sarnaselt varasematele kordadele kuulusid žüriisse kirjastuse toimetajad:
    http://www.tnp.ee/kontakt

    ReplyDelete
  3. Paluks täielikku nimekirja Žürii liikmetest.

    ReplyDelete
  4. Siin oleks nagu kaja :)
    Ja samas uudises on žürii liikmete nimekirja juba kaks korda viidatud

    ReplyDelete
  5. Kirjeldusi lugedes kõlavad nagu täitsa huvitavad raamatud.
    žürii muidugi oli teil jube pisike ja suht kallutatud - 4 toimetajat, 3 neist mehed - aga nah, ju siis on olmeromaanid hetkel Eestis parimas seisus žanr ja õnnitlused võitjatele!

    ReplyDelete
  6. Eks see on alati huvitav küsimus, kuidas võinuks otsustada teine žürii. Pakuksin, et teatud erinevused kohtade jaotuses võinuks ehk olla, aga vaevalt et esikümnes oleks saanud olla kardinaalselt erinevad tööd.

    ReplyDelete
  7. 2 meesautorit vaid...

    kipa, et Kusnets oma Jüriöö teksti valmis sai, huviga ootab.

    ReplyDelete
  8. Kas kirjastaja kommenteeriks ehk mälu järgigi, kas ülejäänud käsikirjades oli meesautorite:naisautorite proportsioon sama?

    ReplyDelete
  9. 32 naist ja 18 meest. Tõsi, ühe puhul jäi sugu saladuseks.

    ReplyDelete
  10. kesine on see tulemus, mingid inimeste argimurede lood, kui ma raamatu järele käe sirutan, tahan ma et see mind inspireeriks ja põnevust pakuks, argimuresid on mul omalgi ja veel kellegi teise ikaldust lugeda ei paku mingit rõõmu.

    ReplyDelete