Thursday, October 8, 2009

Nobeli preemia sai Herta Müller




Ja nii läkski: Nobeli preemia sai rumeenia-saksa (švaabi) kirjanik Herta Müller, kes oli paljudes spekulatsioonides üks põhifavoriite. Herta Müller on kirjutanud peamiselt luulet ning ka proosat, suures osas sotsialistliku Rumeenia elust. Ta on sündinud Rumeenias ja elab Saksamaal 1980ndate keskpaigast.
Mülleri teoseid ei ole eesti keeles ilmunud ning ka inglise keeles on ilmunud vaid üksikuid tekste. Soome keeles on Tammi avaldanud 90. aastatel mõned tema raamatud "Kollase raamatukogu" sarjas. Saksamaal on Müller kirjandusmaailmas üsna tuntud nimi, on võitnud ridamisi kohalikke kirjanduspreemiaid ja võtnud sõna ka poliitikas, peamiselt kritiseerinud Rumeenias elavate sakslaste olukorda.
Seega vastasid spekulatsioonid suures osas tõele. Võrdlemisi võõra autorina võib ilmselt öelda, et kirjastused tema tõlkeõigustele tormi jooksma ei hakka. Kuigi midagi kunagi ilmselt ikka ilmub...

Uue Nobeli komitee sekretäri Peter Englundi tuleku puhul on spekuleeritud suuremat huvi ajaloo-alase kirjanduse vastu, kuna Englund ise on kirjutanud mitmeid ajalooraamatuid. Ka Mülleri luule, esseed ja romaanid räägivad suuremalt jaolt lähiminevikust.

1 comment: