Thursday, September 3, 2009

Septembris ilmumas ja natuke numbreid


Septembris ilmuvatest raamatutest on müüki jõudnud Unesco maailmapärandi raamat, millest juba oli juttu. Lisaks sellele jõudis juba augusti lõpul müüki pildialbum "Elektriraudtee Eestimaal", mis räägib elektriraudtee ajaloost alates 1924. aastast - raamat on ca 125 huvitavat fotot ja asjalikud tekstid. Järgmisel nädalal peaks ilmuma üks sügisesi "ilmkärakaid" ehk William E. Deali "Jaapan keskajal ja uusajal", mis on mahukaim eales eesti keeles ilmunud Jaapani ajalugu ja kultuuri käsitlev raamat (710 lehekülge). Seejärel on ilmumas noorteromaanide sarjas Ketlin Priilinna "Mustlasplikad", mis räägib tüdrukutepundi seiklustest Inglismaal. Tänasest jõuab müügile Mihheil Saakašvili ja Raphael Glucksmani raamat "Teemaks on vabadus", mis räägib Gruusia sõjast, presidendist ja Gruusia olukorrast laiemalt.
Kuu keskel ilmub Jennie Hardingi "Ravimtaimed", mis on 320-leheküljeline ülevaade kõige tunnustatumatest ravimtaimedest. Värvitrükis raamatus on eri taimedest kergemaks tundmiseks mitu fotot; soovituslikud tabelid, millist taime millise häda vastu kasutada ja õpetused ohutuks kasutamiseks. Kuu keskel ilmub ka raamat "Baarilood", mis on pisut omamoodi raamat, sest seal pakutakse välja paarsada teemat, mille üle seltskonnas vaielda (a´la kas sa loobuksid pigem šokolaadist või juustust, kas surmanuhtlus peaks kehtima jne).
Eesti ilukirjandusest on veel ilmumas Aimeé Beekmani uus romaan "Ulavere", mis räägib ühe perekonna probleemidest.
Kuu lõpus ilmub teatmeteos "Väike arhitektuurileksikon", mis nimest hoolimata pole tegelikult üldse nii väike, vaid üsna põhjalik. Ca 350-leheküljeline raamat on ohtralt illustreeritud ning selle on üle toimetanud hulk kohalikke spetsialiste. Võrreldes sarnaste varem ilmunud raamatutega on selle plussiks geograafiline ulatus, sest ei keskenduta ainult niigi teada-tuntud õhtumaade arhitektuurile, vaid eraldi peatükid on ka Araabia, Aasia jt piirkondade kohta.
Kuu lõpus ilmub ka täiesti teiselt planeedilt raamat "Kosmiline energia", mis õpetab inimestele kosmilise energia jõudu kasutama. Muuhulgas õpetatakse tegema küllusepihustit :)

Numbritest aga seda, et võrreldes möödunud aastaga pidavat Eestis olema ilmunud 10 % vähem raamatuid. See number on pisut petlik, sest teisel poolaastal on langus kiirenenud ja augustis oli juba ligi 30%. Kirjastusi tuleb aga ka langeval turul üha juurde, nii otsustas nt Maire Aunaste kirjutada uue raamatu ja anda selle ise välja. Põhjused lihtsad - eelmine raamat oli äärmiselt menukas, müüs kuuldavasti ca 15000 eksemplari ja ilmselt tekkisid "küsimused" kasumi jagamisega. Kui aga ise müüa 15 000 eksemplari, võib sellega miljonäriks saada küll. Jõudu tööle, kaasprominendid :)

3 comments:

  1. Millist tiraaži võiks pidada "normaalseks" täiesti tundmata nimega autori puhul? Ja mida eesti mõistes võiks pidada nö heaks müügitulemuseks?

    ReplyDelete
  2. Oleneb sellest, millega tegu - novellid, romaan, luuletused vms. Nii et võib-olla 500-800.
    Müük üle 500 on juba küllaltki korralik tulemus.

    ReplyDelete
  3. Küll ma murdsin pead selle Saakašvili pildiga raamatu puhul, et mis vabaduse see teemaks küll annab, pigem ikka ahistab...

    ReplyDelete