Monday, September 28, 2009

Hiina laevastik Tallinna all

Kui praegu raamatupoodides ringi vaadata, siis on näha, et järjekordne Hiina laevastik on saabunud. Ehk siis kohale on jõudnud uus ports Hiinas trükitud läbivalt värvipiltidega raamatuid. September on üks peamisi Hiinas trükitavate raamatute saabumise kuid. Tänavu on nende raamatute puhul taas kord märgata tõsist ideede puudust, sest nagu näha, samad teemad pidevalt korduvad. Nii võib lettidel näha taas 3-4 üsna sarnast raamatut mütoloogia ajaloost, arhitektuurist, joogast jne. Aasta-paari eest tõusval turul polnudki selles midagi erilist, kuid praegu on müük langenud ja Hiinas trükitavatel raamatutel on suuremad tiraažid (tavapärase 1000 asemel pigem 2000-3000), siis on konkurents karm. Kuna neid Hiina raamatuid tuleb aga üsna varakult tegema hakata, sageli isegi enam kui aasta ette, siis ilmselgelt ei osanud kirjastused ette näha probleemi, kuidas need aasta hiljem ehk praegu maha müüa. Nii et ilmselt ilmub ka Hiinas trükitud raamatuid järgmisel aastal märksa vähem.
Teisest küljest on üha sagedamini näha, et kuna paljude raamatute puhul ei julge kirjastused endist tiraaži teha ja trükitakse vähem, siis raamatute hind tõuseb selgelt. Langeval turul on see küll pisut absurdne, aga pole imestada. Näiteks jäi silma see uus 400 lk raamat, mis maksab 400 krooni: link või see 288lk, mis sama kallis. Kahtlemata on sellisel juhul kõige raskemas seisus mahukad välismaa ilukirjanduse tõlked, nii et kvaliteetilukirjanduse ilmumine väheneb.

Ja eraldi väärib märkimist odavraamatute hinnaralli. Kui veel aasta-paari eest oli tavaliselt raamatupoes korraga ehk 1 või 2 allahindluskampaaniat, siis nüüd on pidevalt pikad kampaaniariiulid ja pole imestada, kui korraga teevad nö allahindlust 4-5 kirjastust. Kirjastused teevad seda paisuvate ladude vähendamise ja kiirema rahalaekumise nimel, kuid samas võib see ka olla oma oksa saagimine, sest inimesed võivadki paljude asjade puhul jääda ootama allahindlust. Selle vastu siis omakorda kirjastused vähendavad tiraaže ja tekib veel üks nõiaring.
Kuid ei saa ka öelda, et enam üldse midagi ei loetaks ega ostetaks...

No comments:

Post a Comment