Tuesday, September 1, 2009

Logo mõistatus lahendatud



Pikaaegne mõistatus Tänapäeva logo päritolust on lahendatud. Logotüdruk (poiss??) on pärit Susast, mis on üks maailma vanimaid asustatud punkte. See linn asub praeguse Iraani lääneosas ja kauss, millelt pilt võetud, on ca 6000 a vana ehk IV aastatuhandest e.m.a. Nii vana asja puhul on aga raskem täpselt öelda, millise kultuuri nõuga on tegemist, üldnimetus on sumerite-eelne, ilmselt on tegu sumeri-eelami segu esemega. Raske öelda, kas on kujutatud ka kedagi konkreetset, kuid Sumeri nõudel ja joonistustel on sageli kujutatud sarnases poosis naisdeemon Lilithit, keda seostati tormi, surma ja paljude hädadega :) Samas on Lilithit enamasti kujutatud pisut noorematel leidudel.

Ühtlasi selgub, miks on logotüdruku juuksed suunaga paremale - nimelt moodustavad 4 logotüdrukut kausis haakristi. Kausi äärel võib ka näha teist pisut sarnast tegelast. Kausi originaal või selle fragmendid pidavat asuma (vähemasti asusid) Teheranis Iraani muuseumis (või Bagdadis Iraagi muuseumis).

Tänud tähelepanelikule lugejale M.E.-le, kes teadis et pilt on võetud slovakk Vojtech Zamarovsky raamatust "Alguses oli Sumer" (1966, e.k. 1980).

No comments:

Post a Comment