Monday, November 2, 2009

Novembri tähed: Urmas Kibuspuu, Zetterberg, Näljamängud ja teised


Kuigi see on enesekiitus, siis novembris ilmuvate raamatute nimekiri on erakordselt põnev ja üle mitme aasta on meil jõuluks ilmumas väga tugev nimekiri.

Esiteks siis Seppo Zetterbergi "Eesti ajalugu", mis ilmub poodidesse ilmselt 4. novembrist. 672-leheküljeline suures formaadis raamat on tõepoolest kõige kaasaegsem (allikate poolest) Eesti ajalugu. Võiks veel lisada, et see raamat peaks kuuluma "iga eestlase raamaturiiulisse", aga see kõlab üsna kulunult, nii et jäägu :)
Kuu keskel ilmub Rait Avestiku koostatud raamat "Urmas Kibuspuu 31 aastat". See on segu eluloost ja mälestusteraamatust, põhjalikult käsitletakse tema erinevaid teatri- ja telerolle, mida hoolimata lühikeseks jäänud elust kogunes üllatavalt palju. Tegu pole järjekordse kuulsuse pildiraamatuga, vaid ikkagi tekstiraamatuga (kuigi raamatus on ka ligi 100 fotot). Leiab kindlasti palju tähelepanu.
Suzanne Collinsi oodatud fantasysarja I osa "Näljamängud" ilmub samuti novembri keskel, sellest hiljem täpsemalt.
Eile ilmus 576-leheküljeline elulugu kuulsast norra kunstnikust Edvard Munchist, mille on kirjutanud tunnustatud norra kirjanik Atle Naess. Kuigi siin blogis hindadest tavaliselt ei räägita, siis olgu öeldud et see paks raamat, mis sisaldab rohkelt pilte ja ka värvipoognaid maksab poes kõigest ca 259.- kr.
Täna ilmus müügile uus mälumänguraamat "Kes tahab saada miljonäriks?". Raamatus on 1000 küsimust, mis ei pärine telesaatest, vaid on spetsiaalselt selle raamatu jaoks koostanud mälumängur Tiit Naarits. Raamat on vormistatud mänguna, kus lugeja saab proovida küsimusehaaval, kui kaugele oleks ta jõudnud samanimelises telemängus. Samuti võib seda mängida mitmekesi.
Kuu teises pooles ilmub raamat "Eestlane - sõdur", mis räägib eestlastest erinevates sõdades. St tegemist ei ole järjekordse pildiraamatuga II maailmasõjast, vaid siin on kokku pandud materjal kõigi erinevate sõdade/ armeede kohta, kus ka eestlased olid. Teksti on koostanud ajaloolane Merike Jürjo, illustreeritud ca 250 unikaalse fotoga.
Jõulukingitustele -ja pidudele mõeldes ilmub novembri algul "Jõulusalmik", mis koondab populaarseid jõulusalme -ja laule. Analoogidest eristub vast selle poolest, et peaks olema kõige mahukam (üle 250 salmi ja laulu).
Novembris ilmub kaks põnevat lasteraamatut. Täna peaks ilmuma Tiia Selli kassilugu "Kass Kriibik", mis on illustreeritud Kadi Kurema piltidega. Novembri teises pooles ilmub aga Aino Perviku lasteraamat "Ühes väikses veidras linnas", mille pildid on joonistanud Jüri Mildeberg. Veidras linnas elavad veidrad tüübid nagu härra LugemisHull, preili Rõõmurikkuja, preili JuurdeVõtlik, härrad EtteVaatlik ja TahaVaatlik, härra PuuPea ja teised tegelased, kes on sama veidrad nagu me ise. Tulemus on äärmiselt tore.
Ilukirjandusest on ka ilmumas E. M. Remarque´i romaan "Elusäde". Eesti noorteromaanidest ilmub Reeli Reinausi "Mõistatus lossivaremetes", mis räägib sellest, kuidas lapsed puutuvad kokku libaarheoloogidega.

No comments:

Post a Comment