Tuesday, February 9, 2010

2010. a noorteromaani konkursi tulemused

Täna selgusid kirjastuse Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse noorteromaani konkursi tulemused. Võistlusele saabus 34 tööd, mida oli üle kolme korra rohkem kui 2008. aasta võistlusel. Kirjastuse ja lastekirjanduse keskuse töötajatest koosnev žürii arvas, et seekordne konkurss oli tugeval tasemel. Žürii otsustas välja anda neli auhinnalist kohta ja lisaks ära märkida neli tööd.

Esikoha ja 25 000 kroonise preemia pälvis Reeli Reinaus käsikirjaga „Must vares“, mis räägib rassismiprobleemist koolis.

Teine koht ja 15 000 kroonine preemia läks Ketlin Priilinnale käsikirja „Sefiirist loss“ eest, mille üks põhiteemasid on homoseksuaalsus. Mõlemad autorid on avaldanud juba mitmeid raamatuid. Kolmandaid kohti otsustati välja anda kaks, Marianne Harju tööle „Talvehullus“ ja Kristel Kriisa käsikirjale „Neetud“. Mõlemaga kaasnes 10 000 kroonine preemia.
Kokku 60 000 kroonise auhinnafondi osas toetas konkurssi Eesti Kultuurkapital.

Lisaks neile märgiti ära neli tööd: Margit Sarapiku „Vaarao leidmine“, Heli Künnapase „Lõpupidu“, Ene Sepa „Minevikuta mälestused“ ning Mai Raeti „Surnud liblikad“. Ka need tööd on plaanis avaldada.

Väga palju osales uusi tegijaid, kelle tööde puhul on ilmselt tegu kirjandusliku debüüdiga. Võrreldes eelmiste konkurssidega on teemade ring ja ka keelekasutus muutunud kaasaegsemaks. Enamik autoreid on endiselt naised, nagu kirjanduskonkurssidel ikka. Töid tuli üle Eesti, näiteks auhinnatud ja äramärgitud tööde autorite seas on inimesi peale Tallinna ja Tartu ka Pärnumaalt, Saaremaalt, Raplast jt paikadest. Peamised märksõnad olid eneseotsingud, suhted vanemate ja koolikaaslastega, kuid oli üksjagu ka kuritegevust ning seekord mainiti väga sageli liiklusõnnetusi.

Varasematel võistlustel on esikoha pälvinud näiteks Aidi Vallik, Helga Nõu, Diana Leesalu, Jaan Tangsoo, Katrin Reimus, Kristiina Kurema ja Birk Rohelend. Nende võistluste tulemusena on Tänapäevalt praeguseks ilmunud ca 20 raamatut. Noorteromaanide konkurss toimus juba viiendat korda.


Kirjastus Tänapäev
Eesti Lastekirjanduse Keskus

7 comments:

  1. Millal võib esimesi raamatuid lugeda?

    ReplyDelete
  2. ilmselt kevade lõpus, suve alguses

    ReplyDelete
  3. Palju õnne võitjatele:)

    Kas on võimalik saada ka tagasisidet romaanide puhul, mis avaldamisele ei pääsenud?:)

    ReplyDelete
  4. Ei. Nagu juhendis öeldud, kirjastus laekunud töid ei tagasta ega retsenseeri.

    ReplyDelete
  5. kas tänavu lastekirjanduse konkurss ka toimub?

    ReplyDelete
  6. Oleksin samuti huvitatud, et kas sel aastal ka mingit n.ö. romaanivõistlust toimub. Tahaksin ise kätt proovida. Eelkõige sooviksin teada, mis tähtajaks on vaja käsikiri esitada, kuna see on hetkel veel üsna algusjärgus. Suur aitäh! :)

    ReplyDelete
  7. oleksin ka huvitatud lastekirjanduse konkursist osa võtta

    ReplyDelete