Thursday, January 21, 2010

Bestsellereid otsimas: mis on järgmine pärast Potterit ja Videvikku?

Kuna 2010-2011 saavad läbi nii H. Potteri kui Videviku filmisarjad, on kirjandus- ja filmimaailma ühendatud jõud juba mõnda aega otsimas uut kassahitti. Eks seda otsitakse alati, aga viimastel aastatel on asi teravnenud.
Kuna üksmeel on suhteliselt suur, et vähemalt üks suurem hitt peab olema noortekirjanduse vallast, siis jälgitakse seda sektorit juba aastaid hoolega.
Nagu ühes ameerika kirjandusportaalis hiljuti kirjutati, siis praeguseks on 1789 raamatut või sarja kuulutatud uueks Videvikuks või Potteriks. Sageli räägitakse kohe-kohe valmivast suurest filmiprojektist, mis on aga enamasti läbi kukkunud (näiteks võib tuua Cornelia Funke "Tindisüda", mis kukkus filmina täielikult läbi, kuigi oodati väga palju).
Paljudes artiklites pakutakse järgmisena hitina välja järgmisi sarju (mainin vaid neid, mis kõik on müüdud ka eesti keelde ja peagi ilmumas erinevatelt kirjastustelt):

Suzanne Collinsi "Näljamängud". Eesti keeles ilmunud I raamat, teine on tõlkimisel. Sarjas ilmub kokku 3 raamatut. Stsenaarium valmib tänavu ja film 2011. Lootusi suurendab väga tempokas ja pisut skandaalne süžee ning fakt, et juba enne filmi on raamat müünud väga hästi. Küsimusi võib tekitada see, et filmi toodab keskmise suurusega firma Lionsgate, mitte üks hiidudest. Probleeme võib tekkida ka sellega, kuidas süžeed adapteerida nii et see poleks alaealistele keelatud.

Lauren Kate´i "Fallen". See vaimude maailmas seikleva tütarlapse videvikulik lugu on plaanitud 4-osalisena ning filmi teeb Disney, samuti 2011. aastaks. Tootjatiimi pole veel väga täpselt teada, nii et raske ennustada, kui reaalsed on edulootused.

Kami Garcia ja Margaret Stohli "Beautiful Creatures" on autorite debüüt, mille filmiõiguste üle läks tõsisemaks löömaks juba enne raamatu ilmumist. Väidetavalt kirjutasid need kaks ema raamatu selle järgi, mida nende lapsed ütlesid, et tahavad raamatus kõige rohkem lugeda. Raamat ilmus alles detsembris ja sellelt oodatakse juba uskumatult palju. Lõuna-Carolinas toimuva raamatu peategelane on noormees, kes hakkab nägema imelikke unenägusid, muidugi ta kohtub varsti päriselus unes nähtud tütarlapsega ja selguvad šuured šaladused. Üllatavalt kiiresti üllatavalt suureks paisutatud lootused muudab realistlikumaks see, et asja taga on suurkirjastuse Little, Brown turundus ja filmihiid Warner. Viieosaliseks plaanitud sarjast tehakse ilmselt 5 filmi ja režissöör ning stsenarist on Richard Lagravanese (Madisoni maakonna sillad, Narnia, PS I Love You jt). Paralleele tõmmatakse taas Videvikuga, eriti sihtgrupi suhtes. Kirjutatud on paremini, aga turundus on sarnane. Erinevalt Potterist, mis kasvas ajaga, oli Videviku sari võrdlemisi algusest peale väga hästi turundatud projekt.

Becca Fitzpatricku "Hush Hush" on taas kergelt videvikulik lugu, ehk pisut humoorikam, kokku on segatud teismeliste armastuslugu, inglid jms. Film tulekul.

Vampiirilugudest on tulemas Charlaine Harrise "Sookie Stackhouse´i" sari. See on olnud aluseks Foxi vampiirisarjale "True Blood", mis kindlasti promole kaasa aitab. Samas on elu näidanud, et film aitab müügile kaasa oluliselt rohkem kui telesari, nii et ilmselt jääb pisut puudu.

Potterlikumat liini üritab ajada briti autori Angie Sage "Septimus Heapi" sari, nooremale koolieale suunatud nõialugude sari. Sarjalt on aastaid oodatud suuremat läbmurret maailmas, kuid esialgu pole seda veel tulnud. Filmi teeb ilmselt Warner, kuid kuuldavasti tuleb see välja multikana, mitte mängufilmina.

Ainsa mitte anglo-ameerika raamatuna mainiks ka rootslase John Ajvide Lindqvisti raamatut "Let the right one in" (Lat den rätte komma in), mis räägib vampiiri ja 12-aastase naabripoisi sõprusest. Rootsikeelne film ei loe maailmas midagi, aga 2010 sügisel tuleb sellest ka amerikaniseeritud versioon.

Jääme siis huviga ootama, mis neist ka tegelikult suureks bestselleriks saab... ilmumas on veel ka palju muud, mis ehk võib kah üllatada.

6 comments:

  1. Tsitaat: Vampiirilugudest on tulemas Charlaine Harrise "Sookie Stackhouse´i" sari.

    Hm, et kuhu see tuleb..? 2009. aasta lõpuks oli seda ilmunud üheksa romaani ja üks jutukogu. Telesarja on tehtud juba kaks hooaega.

    Sari on tulnud ja jäänud ning müüb hästi... kas just Potteri numbritega, aga olen enam kui veendunud, et ei kirjastajad ega ka telerahvas selle sarja käivete üle ei kaeble.

    Ka ei sobi see raamatusari siia Potteri&Videviku nimekirja, sest tegu on täiskasvanute kirjandusega. Kui see on lastelugu, siis on lastelugu ka «Californication» ning «Seks ja linn»...

    ReplyDelete
  2. nooo... loomulikult on ka sookie stackhouse ja true blood suures osas 'just teismeliste sari. tuleb selles mõttes, et tuleb eesti keeles.

    ReplyDelete
  3. Ja millis(t)e kriteeriumi(de) järgi Sookie-raamatud teismeliste sarjaks kvalifitseeruvad?

    ReplyDelete
  4. mmm... vampiirid...hammastega asjad, kes verd imevad. tõesti, mis siin teismelistega pistmist.

    ReplyDelete
  5. Seda ma arvasingi, et selline rumal vastus tuleb, sest ilmselge, et Sookie-raamatud EI OLE teismeliste kirjandus.

    ReplyDelete