Friday, July 31, 2009

Olukorrast kirjastamises

Lõpuks ometi lõppes kirjastamise Valhalla ehk juuli, ehkki järgnevad august ja september pole samuti kõige rõõmustavamad. Praeguseks hetkeks tehtud aastakokkuvõtted näitavad, et valdav osa kirjastustest on masuga vastu näppe saanud ja "tootmist" ehk siis raamatute avaldamist vähendanud võrreldes eelmise aastaga. Kõige rohkem on seni nimetuste arvu kärpinud Sinisukk ja Varrak, eriti selgelt Sinisukk. Nimetuste arvult on endiselt suurim kirjastus Ersen, kellel ilmub tänavugi ilmselt üle 200 raamatu, pea eranditult inglise keelest tõlgitud jutu- ja käsiraamatud. Varrak oli üks esimesi, kes reageeris kiirelt langevale müügile ja praeguse tempo järgi tundub, et ilmselt kärbib nimetuste arvu umbes 15 %. Sinisuka olukorra taga on ilmselt pikaaegsed läbirääkimised hulgimüügitingimuste üle, mistõttu tekkis probleem müügikanalite leidmisega. Oluline on ka see, et suurem osa nende raamatutest on Hiinas jm trükitavad värvilised co-edition raamatud, mis on suurema tiraaži tõttu praeguses olukorras mõnevõrra riskantsem kaup. Sinisukk saavutas aga hiljuti olulise võidu, kui sai enda kätte Rimi keti kauplustele raamatute tarnimise õiguse. Nagu näha, on nüüd Rimi raamaturiiulid pea üleni täitunud Sinisuka raamatutega. Kuuldavasti on just suures osas Sinisuka tagasilöökide tõttu samasse nišši kõvasti hakanud panustama Koolibri ja Egmont, kes on hetke kõige suuremad tõusjad. Väiksematest kirjastustest on tõusnud Fookus Meedia ja Menuk, ehkki viimane tegeleb raamatute kõrval suures osas hoopis kliendilehtedega. Tänapäev on kusagil vahepeal, esimesel poolaastal ilmus raamatuid sama palju kui mullu, teisel poolaastal ilmselt umbes sama või mõnevõrra vähem. Sügist aga ootavad kõik pikkade silmadega. Raamatupidamuslikult on enamik kasumis, kuid tegelikult pole see raha pangaarvel, vaid raamatute kujul laos. Aeg-ajalt ikka helistab mõni ajakirjanik ja küsib, kas mõni kirjastus ka pankrotti läheb. Väga raske ennustada, kõik sõltub sellest, kaua olukord veel kestab.
Sisulise poole pealt midagi väga uut ei paista. Kõik kirjastused üritavad leida avaldamiseks võimalikult "kindlaid" raamatuid (mis vähemalt ei tooks suurt kahjumit) ning väldivad kahtlasemaid kallemaid projekte. Kindlasti väheneb näiteks tõlgitud ilukirjanduse osa ja fast food elulood müüvad endiselt hästi. Täna oli kuulda juba kolmandast Michael Jacksoni ilmuvast eluloost (st eesti keeles), mis on augustis kiirkorras ilmuv fotoraamat.
Uut tüüpi kirjastamiskogemus oli aga eelmisel nädalal, kui sai minna surnuaia taha metsa mustikaid korjama, et valmiva kokaraamatu koogi jaoks värskeid marju saada. Kirjastamine - see võib olla vaheldusrikas :)

2 comments:

  1. saan ma õigesti aru, et nukrameelsed sompus sügisilmad soojendavad inimeste sinasõpust raamatutega:)

    ReplyDelete
  2. Peaasi, et Valhallale Ragnarok ei järgneks :)

    ReplyDelete