Tuesday, March 26, 2013

Noorteromaanikonkursi võitis Kaja Sepp



Noorteromaanivõistluse võitis Kaja Sepp käsikirjaga „Hetk enne homset“

Žürii otsustas välja anda esimese koha, teise koha, kaks kolmandat kohta ning ära märkida kaks käsikirja.

I koht

Kaja Sepp
"Hetk enne homset" 

Peategelane on teismeline Erle, kes pärast ema uut abielu kolib perega maale. Seal  tekib uus sõpruskond, aga ka konfliktid. Eraldi liin on noorte soov pääseda superstaadisaatesse.
Hoogsalt kirjutatud ja mitte liigselt moraliseeriv.
preemia 1200 eurot

II koht
Marian Suitso
"Hobusehullud"

Natuke üksik tüdruk satub vaimustusse hobusetrennist ja hobusemaailmast ning sellele lisandub ka seiklulik, et mitte öelda kriminaalne tegevusliin.
Hea, et kirjutatud ka üks hobitegevuse raamat, pealegi asjatundlikult.
preemia 1000 eurot
 
III koht
Berit Veidemann
"Tumenejad"

Peategelane on kergelt tõrjutud koolitüdruk. Ühel hetkel selgub, et tal on üleloomulikud võimed ja ta läheb õppima selliste võimetega laste kooli, kust muidugi saavad alguse uued seiklused.
Tekst  on läbimõeldud ja hea keelekasutusega.
preemia 500 eurot

III koht
Kristi Rebane
"1/2 ehk Terve"

Livanne on 17-aastane tüdruk, kes elab emaga ning kelle isa on välismaal. Ta hakkab ühel hetkel nägema enda kaksikolendit. Tekib küsimus, kas Livanne hakkab hulluks minema või on selle taga midagi muud.
Hästi kirjutatud raamat eneseotsingutest ja igavesest igatsusest ja sellest, et keegi sind hoiaks.
preemia 500 eurot
 
ära märgitud

"Skvotterid"
Hugo Vaher

Tartu tudengid jäävad senisest elamispinnast ilma ja lähevad mahajäetud majja elama.
Autori pöördumine: See teos on pühendatud Tartu skvotteritele, kes elavad majas Anna Haava tn 7.
Hästi keskendatud, ei haju laialt. Oskuslikult on lisatud tempot, aga mõnikord lähevad pöördedehk  liigagi kõrgeks.

"Vabanemine"
Janika Vaht

Tüdruku avastab suvel sillalt enesetappu kavatseva noormehe, kes pärast tema sekkumist kaob. Kui sügisel kool algab, selgub, et noormees on tema klassis uus õpilane ja saladused vajavad lahendamist.
See, kuidas kaks noort õpivad oma tundeid väljendama ja teineteisest hoolima, on hästi kirjutatud.



Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskus korraldavad noorteromaani võistlust 2000. aastast, kui võitis Aidi Valliku käsikiri „Kuidas elad, Ann?“. Nende seitsme konkursi jooksul on esitatud kokku umbes 180 käsikirja, millest raamatuna on ilmunud umbes 30.  Tänavusel konkursil osales kokku 33 tööd, vaid 2009. aasta konkursil oli käsikirju rohkem, 34. Mille poolest iseloomustada tänavusi käsikirju? Kindlasti paistis enne lugema hakkamist silma, et käsikirjad on läinud paksemaks. Keskmine tase ei olnud väga kõrge, võrdlemisi lihtne oli välja sõeluda umbes pooled käsikirjad, millega oleks võinud hulga rohkem tööd teha. Tüüpilised probleemid olid tegevuse ja tegelaste vähene läbimõtlemine ja paraku ka liiga palju probleeme õigekirjaga. Enamik noorteromaani käsikirju on endiselt seotud erinevate probleemidega, eelkõige kiusamise või sellega, et mingil põhjusel ei võta õpilased kedagi omaks ja seetõttu tuntakse ennast tõrjutuna. Kuigi keskmine tase ei olnud kuigi rõõmustav, siis õnneks oli teravam tipp märksa parem. Tänavuse konkursi žürii koosnes taas Lastekirjanduse keskuse ja kirjastuse Tänapäev töötajatest ning žürii jõudis üksmeelele üllatavaltki kiirelt, välja anti neli auhinnalist kohta ja ära märgiti kaks tööd. Kõik need tööd on avaldamissooviga. Võistluse auhinnafond on kokku 3200 eurot, mida läbi Lastekirjanduse keskuse on toetanud suures osas ka Kultuuriministeerium.

3 comments:

  1. Mõte luua veebikirjastus tekkis 2013 aasta märtsis peale kirjastus "Tänapäev" noorteromaani konkurssi. Kolmekümne neljast võistlustööst leidis žürii mahti enda blogis lühidalt puudutada vaid kuute tööd... Mitte ühtegi sõna teistest töödest: kes osalesid, mis pealkirjade all jne.
    Samas on meie rahvas väike ja veel vähem on neid, kes tänapäeval võtavad veel vaevaks kaduvas keeles sõnu ritta seada ja proovida selles keeles lugusid vesta...
    Seetõttu tekkiski mul mõte luua nimetatud konkursi tööde baasil veebileht, kus konkursist osavõtjad saavad alternatiivse võimaluse enda töid tutvustada.
    Kui lauluvõistlustel antakse tänapäeval hindamise juures sõna ka rahvale, siis võiks seda ka kirjanduskonkursi puhul teha. Nii vähemalt arvan mina...
    Lisaks olen ma seisukohal, et tuleviku kirjastused on nagunii internetikirjastused oma piiramatu mahuga, kus raamatute avaldamise üle otsustavad lugejad, mitte kirjastajad. Astugm uude ajastusse!
    Loe lähemalt http://www.hot.ee/veebikirjastus

    ReplyDelete
  2. Üldiselt ei peeta mittevõitnud tööde avalikku arvustamist viisakaks, seetõttu me neid nn "siseretsensioone" ka ei avalikusta. Igal konkursil on terve rida autoreid, kes paluvad anonüümsust. Neid 33 käsikirju luges 11 inimest. Aga näiteks võib ju autor teost ümber teha ja seda siis uuesti avaldamiseks pakkuda ka mõnele teisele kirjastusele (nagu on ka vahel juhtunud), siis jätaks vana versiooni arvustamine halva mulje. Internetis on juba praegu terve rida saite, kus saab oma tekste tutvustada, nii et tuult tiibadesse!

    ReplyDelete