Thursday, December 2, 2010

Selgusid Finlandia preemia ja Vene Bookeri võitjad


Samal päeval, 2. detsembril selgusid meie kahe naaberriigi tähtsaimate kirjanduspreemiate, Finlandia preemia ja Vene Bookeri võitjad.

Vene Booker anti endisele Cosmopolitani ajakirjanikule Jelena Koljadinale. Tegu oli võrdlemisi suure üllatusega, sest raamat "Tsvetocnyi krest" on seni ilmunud ainult Vologda kirjandusajakirjas ja raamatuna alles ilmumas. Sisult olla tegu pisut feministliku romaaniga "armastusest ja seksist" 17. sajandil tsaar Aleksei Mihhailovitši ajal ühes provintsilinnas. Suurfavoriit ja paljudesse keeltesse tõlkimisel olev M. Petrosjan jäi preemiast ilma (nagu ka Eestiga seotud A. Ivanov). Eks Vene Bookerit on ka varem jagatud autoritele, kes alistanud lõppvoorus kuulsad favoriidid, aga samas ise pole suurt/jäävat läbimurret siiski teinud.


Finlandia preemia läks Mikko Rimmisele raamatu "Nenäpäivä" eest. Ühest küljest väga soomemehelik raamat, teisalt üsna õrn. Teemaks on inimlik üksindus ja lugu naisest, kes statistikaküsitlejana end tutvustades inimeste kodudes käib, kuni hakkab kahtlust äratama. Rimminen sai tuntuks raamatuga "Pussikaljaromaani", mis on üsna tõlkimatus soome keeles, suuresti pealinna joodikute kõnekeeles ja stadi murrakus. Erinevalt paljudest teistest soome kirjanikest ei seikle tema tegelased põhjala lageduses, vaid peamiselt pealinnas.

No comments:

Post a Comment