Wednesday, April 6, 2011

Jüri, kujundaja

Uudis Jüri Jegorovi surmast tuli nii ootamatult, kui veel võimalik. Ta sai tänavu 39 ning tegutses mitmel rindel, lisaks reklaamindusele kujundas palju raamatuid, tegi illustratsioone ja jõudis esineda mitmete näitustega. Kuigi tema leivatöö oli eelkõige reklaam, siis raamatud ning nende kujundamine olid talle väga südamelähedased. Kindlasti ei teinud ta seda lihtsalt raha pärast, vaid ta siiralt tahtis raamatuid kujundada. Väga vähe on neid, kes sama sügavalt soovisid ja viitsisid end teemasse pühendada. Jüri tahtis, et kujundustel oleks oma lugu, ta oli väga tugev tüpograafias ja jaksas kujundusi lõputult lihvida. Teda võis kindlasti nimetada kujunduskunstnikuks. Seejuures tegi ta kõike väga täpselt, toimetuses kõik teadsid, et kui talle meil saata, siis võis sekundeid lugeda, kui telefon juba helises ja Jüri tahtis asja üle täpsemalt aru pidada. Jüri küsis alati peaaegu koolipoisilikult, kas tal äkki lubataks järgmine kord kasutada kujundamisel mingit uut nippi, materjali vms. Ka siis, kui raamat oli juba ammu ilmunud, küsis, kuidas sel või teisel raamatul õieti läinud on ja millised on vastukajad. Andis rõõmustades teada kui mõni tema kujundatud raamat kuskil ehk edetabelissegi tõusis.
Tänavu sai Jüri kaunimate raamatute konkursi preemia parima sarjakujunduse eest - tema tehtud on meie uus Punase raamatu sarjakujundus. Enim kujundas ta raamatuid Tänapäevale, Varrakule ja Eesti Päevalehele. Rida töid ja plaane jäid pooleli.

Järgneval lingil mõningaid näiteid Jüri Jegorovi kujundatud raamatutest. Jääme temast tugevalt puudust tundma ja tunneme perele kaasa.